לגורמים סביבתיים והתנהגותיים השפעה מכרעת על הסיכוי של קשיש ליפול בבית או מחוצה לו * ייעוץ של מרפא בעיסוק יכול לצמצם את הסכנות בסביבה הקרובה ולעזור לקשיש
מספר הקשישים הנופלים בביתם או במרחב הציבורי הולך וגדל משנה לשנה. ברוב המקרים יש לנפילות הללו השלכות קשות על מידת העצמאות והתמיכה ארוכת הטווח שלה נזקקים הקשישים. מחקרים רבים גם מצביעים על תמותה מוקדמת בקרב אוכלוסיית קשישים זו.
קשישים רבים ובני משפחותיהם אינם מודעים לגורמים הסביבתיים וההתנהגותיים החושפים אותם לנפילות ולא יודעים אילו צעדים יש לנקוט כדי להפחית את סכנת הנפילה. תוכנית התערבות למניעת נפילות צריכה להיות עניין שגרתי בקרב האוכלוסייה המבוגרת, בעיקר כזו שיש לה היסטוריה של נפילות חוזרות.
מחקרים מראים ששני שלישים מהקשישים שעברו נפילה אחת יעברו נפילה נוספת בתוך פחות מחצי שנה. אנשי מקצועות הבריאות – רופאים, אחיות, פיזיותרפיסטים, עובדים סוציאליים ומרפאים בעיסוק – מכירים בחשיבות של מניעת הנפילות באוכלוסיה זו ומחויבים לשפר את ביטחונם ואיכות חייהם של קשישים אלה.
תרומת ריפוי בעיסוק לקשישים
מרפאים בעיסוק מסייעים לקשישים באמצעות התאמת פעילות תכליתית לחיי היום יום שלהם באופן שיסייע לקשיש לשמור על עצמאותו. בהקשר של מניעת נפילות, מרפאים בעיסוק יתייחסו לשלושה גורמים שונים:
- שינויים בגוף האדם המעודדים נפילות: מדובר בירידה בחושים (ראייה, שמיעה ושיווי המשקל) לצד השפעה של תרופות, ירידה קוגניטיבית ובעיות של שליטה על סוגרים.
- שינויים בהתנהגות המעודדים נפילות: התנהגויות לא רצויות כגון עלייה על שרפרף בכדי להגיע למדף גבוה, השארת חפצים מפוזרים על הרצפה שבהם ניתן להיתקל וכדומה.
- שינויים בסביבה המהווים גורמי סכנה: הימצאותם של שטיחים, תאורה לא טובה, העדר מאחזים ומעקים, רטיבות על רצפת האמבטיה או המטבח.
מרפאים בעיסוק ימליצו לקשיש ובני משפחתו לשפר את התנאים בבית: להתקין מאחזים במקומות נחוצים, להוסיף שטיחי פלסטיק למניעת החלקה באזור הרחצה, מניעת סינוור בשעות היום מצד אחד והוספת תאורה מתאימה מאידך, כולל תאורת לילה. בנוסף ייעשו התאמות במטבח כדי שהקשיש לא יטפס למקומות גבוהים.
לאחר מכן ידריך המרפא בעיסוק את הקשיש כיצד לשמור על שיווי משקל ולהימנע ממצבים מסוכנים בעת ביצוע מטלות, כמו בישול או תליית כביסה, וימליץ לו לנעול בבית נעליים סגורות, כגון נעלי התעמלות, כדי למנוע החלקה. המרפא גם יבקש שהקשיש ובני משפחתו יתייעצו עם הרופא המטפל והרוקח לגבי התרופות השונות שאותם הוא לוקח והשפעתן על שיווי המשקל, וידריך אותם על אופן השימוש בעת הצורך.
גם הקשיש צריך להיות מגויס למטרה, ויש כמה דברים שעליו לעשות כדי לשמור על בריאותו:
- לקבל ייעוץ רפואי על אופן השימוש בתרופות.
- בדיקת ראייה.
- הערכה קוגניטיבית שמטרתה לזהות ליקויים בתהליכי חשיבה שנמצאו בעלי קשר ישיר עם הסיכוי לנפילות חוזרות.
- בדיקת שיווי משקל אצל פיזיותרפיסט (מומלץ גם לברר אם יש מסגרות לתרגול ושיפור היציבות קרוב למקום המגורים – במסגרות אלה עובדים על חיזוק השרירים, הגדלת טווח התנועה ותרגילי שיווי משקל).
- מומלץ מאוד לנהל אורח חיים פעיל ולהתאמן באופן סדיר.לסיכום, צוות רב מקצועי הכולל מרפאים בעיסוק, פיזיותרפיסטים ורופא מטפל יכולים להביא לשינוי משמעותי באיכות החיים של הקשיש המועד לנפילות ולהקטין את סכנת הנפילה החוזרת.
הכותב הוא מנהל תחום הריפוי בעיסוק בבית החולים השיקומי "בית בלב" בבת ים, מקבוצת מכבי שירותי בריאות